Torsdagen den 31 oktober deltog ca 50 personer från RPG Lundabygden vid Nöbbelövs kyrka för att lyssna på vår guide Anita Larsson om den skånska historien ”Slaget vid Lund” samt en del om Nöbbelövs kyrka!
Sven-Allan Bjerkemo hälsade alla varmt välkomna till den fina kyrkan i Nöbbelöv och riktade sig särskilt till vår föredragshållare Anita Larsson.
Slaget vid Lund var ett fältslag under skånska kriget år 1676 i ett område norr om Lund. Striden stod mellan en dansk armé under Christian V och en svensk armé under Karl XI.
Det är ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark om man ser till antalet döda.
Kriget var ett försök från Danmark att återta Skåne, Halland och Blekinge som förlorats genom freden i Roskilde 1658. Totalt stupade 9000 soldater varav ca 6000 danskar och 3000 svenskar. I området kring Vallkärra och Norra Nöbbelöv utkämpades de sista och avgörande striderna under slaget vid Lund.
Kölden och tjälen gjorde att man inte kunde begrava de döda förrän i slutet av januari 1677.
Kropparna samlades ihop och lades vid kyrkorna runt slagfältet.
1679 slöts freden.
Det var ett mycket intressant och spännande föredrag då det efteråt också gavs tid för frågor.
Efter föredraget hölls en kort andakt av Elisabeth Östberg som är diakon i Norra Nöbbelövs församling varefter vi fortsatte med fika och god gemenskap.
Anita Larsson och övriga som deltog avtackades med en fin blomma av Ninni-Marie A Sandberg.
Vi var 26 personer som samlades till föreningsmöte torsdag 17 oktober i Västerkyrkan.
Maja Gunnarsson hälsade välkommen och höll en andakt.
Tillsammans sjöng vi sedan Psalm 261 ”Jag kan icke räkna dem alla……….” Vid flygeln spelade Birgitta Hängsel.
Föredragshållare Marianne Thormählen välkomnades fram och höll ett intressant föredrag om ideal, principer och praktiker för pojkars utbildning och fostran under tidigt 1800-tal i England.
Marianne Thormählen är professor emerita i engelsk litteratur vid Lunds universitet. Hon har mest sysslat med engelsk poesi från tidigt 1900-tal och med systrarna Brontës romaner.
Mötet avslutades med samvaro vid kaffeborden.
Den 3 oktober hade RPG Lund föreningsmöte i Västerkyrkan i Lund och vår föredragshållare för dagen var Maria van Zijl som berättade om ”Open Doors” verksamhet världen över om förföljda kristna.
Open Doors är en internationell missions- och människorättsorganisation som är partipolitiskt oberoende och inte bunden till något samfund eller förening. Open Doors arbetar globalt världen över där fler än 365 miljoner kristna förföljs eller diskrimineras på grund av sin tro på Jesus. Open Doors vision är är att ingen kristen ska möta förföljelse ensam.
World Watch List är en rapport som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som svårast. Listan är ett viktigt verktyg för att bedriva opinionsarbete, men visar också var behoven är som störst. Som exempel kan nämnas länder som Nordkorea, Somalia, Libyen, Eritrea, Jemen etc.
Open Doors tror att engagemanget för våra förföljda syskon även kan hjälpa oss kristna här i Sverige, att utvecklas i vår personliga efterföljelse och bli stärkta inför motgångar.
Föredraget var mycket spännande och intressant samtidigt som det var sorgligt att bli medveten om att så många kristna är förföljda för sin tros skull världen över.
Liknelsen om den förlorade sonen i konst och teologi
RPG Lundabygden arrangerade föreningsmöte onsdag 18 september kl 14.00.
"Att komma hem. Liknelsen om förlorade sonen."
Mötesledare Carl-martin Larsson hälsade alla 50 deltagare välkomna och introducerade sedan dagens talare Carl-Magnus och Elisabeth Adrian.
Carl-Magnus inledde med en kort andakt och höll sedan ett föredrag med utgångspunkt från liknelsen om den förlorade sonen.
Elisabeth visade sedan bilder och berättade om konstverk som hade liknelsen om den förlorade sonen som motiv.
Carl-Magnus avslutade mötet med bön och psalmsång. Psalm 303 ”Min framtids dag är ljus och lång, den …..”
Gemenskapen fortsatte sedan vid kaffeborden.
Torsdagen den 5 september var det dags för RPG Lundabygdens utflykt till Skrylle som är Lunds största natur- och friluftsområde.
Vi var 22 personer som samlades vid det nyinvigda ”Naturum” där vi hälsades välkomna av Sven-Allan Bjerkemo som också passade på att informera om kommande aktivitet.
I naturum fick vi en mycket intressant föredragning där vi bla. fick veta om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området.
Här erbjuds också guidningar, föreläsningar och aktiviteter anpassade efter behov om man så vill.
Tyvärr blev den planerade korvgrillningen på grillplatsen inställd pga. risk för brand i det torra och blåsiga vädret. Istället bjöds alla deltagarna på smarriga glassar i solskenet.
Så blev det dags för dagens aktivitet i det fina motionsområdet, en härlig promenad i skogen blev mycket uppskattad som avslutning på utflykten!
Föreningsmöte med RPG Lundabygden onsdag 28 augusti.
På programmet stod ett besök på Skissernas museum i Lund.
Vi var 30 personer som samlades utanför entrén till museet.
Väl inne togs vi emot av en guide som berättade om museets historia och guidade oss genom avdelningarna med de permanenta utställningarna.
Slutligen kom vi till separatutställningen ”Making Nature” ”Alla fåglar i Sverige” av konstnären Fredrik Strid. Den består av 257 olika svenska fågelarter gjutna skalenligt i stearin.
Efteråt samlades vi på Filippi för en kaffestund och gemenskap. Vi fick njuta av det soliga vädret i skuggan på uteterassen med utsikt ut mot den vackra innergården.
Vi var ca 30 personer som mötte upp till höstens första samling med RPG Lundabygden, tisdag 20 augusti i Pingstkyrkan.
Gull-Britt Ohlander hälsade välkommen och höll en kort andakt.
Sedan välkomnades Emma Axklo fram som talare på mötet.
Emma som är född och uppvuxen i Afrika höll ett föredrag där vi fick följa med på en spännande resa genom tre generationers missionskallelser som inte blev riktigt som man tänkt.
Emellanåt varvades presentation med unison psalmsång till ackompanjemang av Ninni-Marie Andren-Sandberg.
Mötet avslutades med gemenskap vid kaffeborden och information om några av höstens kommande program.
Tisdagen den 18 juni kom det drygt 50 personer till RPG:s traditionella sommarfest som firades i Västerkyrkan i Lund. Tack vare det fina vädret kunde vi sitta ute i trädgården.
Ordförande Margit Gunnarsson hälsade alla mycket välkomna till festen och inledde med en kort andakt varefter hon läste psaltarpsalmen 104 ”Lova Herren, min själ …"
Det blev en mycket uppskattad sommarfest då det bjöds på underbar sång och musik av hög klass från Margit och Sven-Gunnars duktiga barnbarn. Sången ackompanjerades med brilliant musik från både tvärflöjt, trumpet, fiol och keyboard.
Vidare sjöng vi allsång med härliga sommarsånger tillsammans från ett sånghäfte framtaget för sommarfesten.
Det bjöds också på en underbar gofika med tårtor av alla de olika slag.
När vi fikat var det dags för lite aktiviteter. Det blev både frågesport och bolltävling då vi i mindre grupper fick presentera ett gemensamt svar, en fin tanke, allt så bra arrangerat av GullBritt Ohlander.
RPG:s distriktsordförande Ann-Christin Lindbom avslutade och uttryckte att det var en fin och trevlig fest RPG Lund hade ordnat och nämnde samtidigt hur viktigt och angeläget det är att RPG både syns, hörs och märks i vårt samhälle.
Till sist innan vi skildes åt läste vi gemensamt Herrens välsignelse ledd av Ninni-Marie Andrén- Sandberg.
Dagsutflykt med RPG Lundabygden
I början av juni (240604) genomförde RPG Lundabygden sin traditionsenliga bussutflykt.
39 deltagare samlades vid Klemenstorget i Lund och efter påstigning så rullade bussen ut ur Lund.
Maja Gunnarsson hälsade alla välkomna och höll en andakt. Maja läste bibeltext från bergspredikan och ledde oss i bön. Tillsammans sjöng vi psalmen "Den blomstertid nu kommer…."
Anita Larsson var vår guide under bussfärden. Vi fick ta till oss intressant information om Lunds och Skånes historia och hur landskapet förändrats sedan istiden.
Vid Birgit Nilsson museet serverades förmiddagskaffe och sedan vidtog rundvandring på egen hand i museet med guidning via hörlurar.
I bostaden berättade museéts guide om Birgit Nilssons barndom, uppväxt på bondgården, familjehistoria och vad som ledde Birgit Nilsson in på den så framgångsrika karriären som operasångare.
Lunch intogs sedan vid Hovs hallar som ligger inte långt därifrån. Där vi fick promenera och njuta av den fina utsikten.
Nästa stopp var Höganäs och KKAM som står för, Keramik, Konst, Ateljé och Museum.
Klas von Hauswolff gav oss en intressant och fyllig information om allt som pågår här. Sedan var det rundvandring på egen hand.
Busskaffe serverades därefter innan hemfärden till Lund.
Maja Gunnarsson tackade Anita Larsson för hennes medverkan.
Deltagarna tackade vår busschaufför Sven Gunnar Gunnarsson och vår reseledare Maja Gunnarsson med en applåd.
Torsdagen 23 maj samlades 25 deltagare från Landsbygdens RPG-förening till utgrävningarna i Uppåkra.
Ninni-Marie hälsade alla varmt välkomna till denna mycket spännande plats!
Tidsaxeln visades från järnåldern i Uppåkra. Platsen är unik, endast utgrävd 0,2%.
Det finns mycket djupa kulturlager, geofysiska utgrävningar har gjorts då man hittat olika ädelmetaller. Här fanns även på utgrävningsplatsen den s.k. härskarhallen och kulturhuset. I kulturhuset nämndes att det förekom mycket ritualer och häxkonst.
Det var ett mycket intressant och spännande föredrag då det också blev tillfälle för frågor.
Efter visningen samlades deltagarna i den närliggande trädgården med medhavd fika och en god gemenskap.
Tisdag 14 maj samlades 10 deltagare från Lundabygdens RPG-förening vid Källby dammar.
Sven-Allan Bjerkemo berättade i stora drag om hur tekniken att rena vårt avloppsvatten har utvecklats från 1960 talet fram till idag.
I Källby dammar hamnar avloppsvattnet från reningsverket och får där genomgå den slutliga reningsprocessen.
Kristina Sundler berättade om det rika djur-och växtliv som finns i närheten av dammarna.
Kaffe från egen kaffekorg avnjöts i det fina majvädret.
Föreningsmötet med RPG Lundabygden torsdag 3 maj samlade 51 deltagare i Västerkyrkan.
Carl-Martin Larsson hälsade välkommen och presenterade dagens gäst Sven E Hammarberg som är haveriutredare och under många år var stridsflygare i Flygvapnet.
Sven inledde med att hålla en andakt. Han läste Ps 139 ”flygarpsalmen” från Psaltaren "Du omsluter mig på alla sidor…".
Sven satte sig också vid flygeln och spelade till psalm 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd…".
Sedan höll Sven ett föredrag med rubriken "Nedskjutningen av DC 3:an över Östersjön".
Carl-Martin Larsson tackade för ett intressant och inspirerande föredrag.
Därefter fortsatte gemenskapen vid kaffeborden.
Torsdagen den 25 april samlades 27 personer till föredrag av Åsa Ram i Lunds Pingstkyrka. Hon berättade om sitt uppdrag som representant för sjukhuskyrkan.
Kristina Sundler hälsade alla mycket välkomna till eftermiddagens föredrag och riktade sig särskilt till vår föredragshållare Åsa Ram.
Cecilia Pilström som är pastor i Pingstkyrkan höll en inledande andakt ”Gud kallar oss” då vi i anslutning också sjöng vårsången - Likt vårdagssol i morgonglöd …
Åsa berättade att i pastorstjänsten är de ett team på fyra präster och en diakon. Arbetet består av samtalsgrupper med beredskap hela dygnet, Åsa tillade att det var många fina men också smärtsamma samtal med människor i olika situationer.
Det var ett mycket givande och intressant föredrag då det också gavs tid för frågor.
Efter föredraget avtackades Åsa Ram av Gull-Britt Ohlander med en fin blomma varefter gemenskapen fortsatte vi kaffeborden där Carl-martin Larsson också informerade om RPG:s nästkommande program.
Det var 37 personer som kom för att besöka Dalby kyrka onsdag 10 april kl 14.
Heligkorskyrkan i Dalby är nordens äldsta stenkyrka. Här har man firat gudstjänst sedan år 1060.
Anna-Maj Andersson guidade i den nyrenoverade kyrkan och höll en andakt.
Vid rundvandringen utanför kyrkan tittade vi på platserna där Kungsgårdarna och Augustinerklostret låg.
Efteråt samlades vi i prästgården för att dricka kaffe från egen medhavd kaffekorg.
Den 27 mars hade RPG Lund sin Påskfest i Kristna Föreningen Filippis lokaler. Ca 45 personer träffades för en trevlig samvaro under eftermiddagen.
Ninni-Marie Andrén- Sandberg inledde Påskfesten med andakt varefter vi också unisont sjöng en psalm.
Det blev en mycket uppskattad fest då det bjöds på en underbart god påskbuffé, go fika och mycket fin gemenskap.
Vår renommerade guide och föreläsare Anita Larsson var särskilt inbjuden för att berätta om Påskens firande och traditioner förr i världen. Det blev en fängslande och givande berättelse då Anita kåserade uppsluppet och inspirerande.
Avslutningsvis informerade Maja Gunnarsson om kommande programpunkter som också kan läsas i RPG:s programblad.
Onsdag 13 mars kl 14 mötte 53 personer upp på Filippi, Sandgatan 14 C i Lund för att delta i föreningsmöte med RPG Lundabygden.
Carl-Martin Larsson hälsade välkommen och höll en andakt med anknytning till påskens budskap.
Psalmerna 158 ”De trodde att Jesus var borta………” och 16 ”Kom låt oss nu förenas här…….” sjöngs till ackompanjemang av Ninne-Marie A. Sandberg vid pianot.
Sedan var det dags att välkomna fram Stefan Sonesson som skulle tala om Mercy Ships som är en internationell hjälporganisation på kristen grund med svenskt kontor i Göteborg.
De ger gratis kirurgi och vård till tusentals människor varje år i Afrika, samt utbildar vårdpersonal.
5 miljarder människor har inte tillgång till kirurgi och 17 miljoner dör varje år p.g.a. detta. I Lund har man tillgång till 420 läkare per 100 000 personet att jämföra med Senegal som har 7 st.
Mercy Ships startades 1978 av amerikanerna Deyon och Don Stephens som fick en vision vid ett möte med moder Teresa. Med hjälp av donationer från mycket rika privatpersoner kunde man köpa in oceanångaren Victoria för 1 miljon dollar. Skeppet döptes om till Anastasis (uppståndelse) som tjänstgjorde i 30 år.
Idag har man fartyget Global Mercy som är världens största sjukhusfartyg.
Fakta:
• 200 patienter
• 500 man besättning
• 1200 volontärer från 60 länder
• ”Day Crew”. Där man lägger till anställer man 200 personer från lokalbefolkningen som får lön.
• man har inga lån för fartyget
• verksamheten bärs upp av insamlade medel
Stefan Sonesson avtackades för ett intressant och inspirerande föredrag och en blomma överräcktes.
Under gemenskapen runt kaffeborden informerade Berit Olsson från möte med KPR (kommunens pensionärsråd).
Tisdagen 27 februari samlades 54 personer till föredrag av kommunpolisen Carina Roth i Västerkyrkan.
GullBritt Ohlander inledde med att hålla en andakt som förmedlade tankar om förtröstan, tillit och hopp i en orolig tid. Ett bibelord från Psaltaren ”Herren är min herde……..”. lästes. Unisont sjöng vi också psalmerna 238 resp. 289. Bodil Pålsson ackompanjerade vid flygeln till psalmsången.
Kommunpolis Carina Roth berättade för oss om sitt arbete och särskilt hur vi äldre kan skydda oss mot våld, stöld och bedrägerier samt bidrar till ett tryggare samhälle.
Vidare poängterade hon att det särskilt handlar om hur vi brottsförebygger arbetet inom hela kommunen då det inte minst förekommer mycket bedrägerier i gymnasieskolor. Samtidigt nämnde hon att det handlar om stora belopp då man lämnar ut koder och bedragare bjuder sig hem till brottsoffer för att hämta smycken etc.
Som vi säkert alla hört och läst är detta ett viktigt ämne. Många som blivit lurade kan inte förstå att de ”gick på det”.
Det var ett mycket givande föredrag och det fanns också tid för frågor.
Efter att Carina Roth avtackats av Sven-Allan Bjerkemo fortsatte gemenskapen vid kaffeborden då Carl-martin Larsson också informerade om RPGs kommande program.
Onsdag 14 februari kl 14 samlades 42 personer till föreningsmöte i Pingstkyrkan.
Ninnie-Marie Andren-Sandberg hälsade alla välkomna och därefter hölls en andakt av pastor Henrik Åström från Pingstkyrkan.
Sedan var det dags att välkomna frilansskribenten Susanna Birgersson Tarras Wahlberg som föredragshållare. Föredraget hade rubriken ”Elisabeth Elliot - om glädje, lydnad, död och disciplin”.
Vi fick höra berättelsen om hennes liv och arbetet som missionär bland Quechua-indianerna i Anderna.
Mötet avslutades med kaffe och kaka.
Berth Lönndahl berättar om ”I Kristi tjänst” – 48 år som präst
Onsdagen den 7 februari samlades omkring 50–55 personer till föredrag av prästen Berth Lönndahl i Kristna Föreningen Filippis lokaler. Föredraget föregicks med RPG föreningens årsmöte.
Mötet inleddes med en psalm som lästes av Margit Gunnarsson varefter Berth Lönndahl
själv höll en kort andakt innan föredraget.
Margit Gunnarsson hälsade alla välkomna och bad Berth Lönndahl introducera med att berätta lite om sig själv.
Berth berättade att vara präst är att leva med det mest oväntade och det mest avgörande- från gudstjänster, predikningar och enskilda möten till terrorism och kris- och katastrofsituationer.
Berth som också har ett stort bilintresse nämnde att han blivit inbjuden att åka ”Dragster” vilket bar iväg riktigt fort då han uttryckte det som sista färden citat ”Nu bär det in i himmelen”
Det var ett mycket givande och intressant föredrag som vi fick ta del av.
Efter föredraget avtackade Margit Gunnarsson Berth Lönndahl med en lite present samt informerade kort om kommande program.
Torsdag 25 januari kl 14 samlades 30 personer till föreningsmöte i Västerkyrkan.
Kristina Sundler hälsade välkommen och höll en andakt utifrån ett bibelord från psaltaren, psalm nr 31.
Ninni-Marie Andren-Sandberg spelade till två psalmer av Lina Sandell.
Sedan välkomnades Alexandra och Ingrid från Lunds kommun som informerade om hur digital hemvård fungerar.
Via en surfplatta kan hemtjänsten kommunicera med brukaren. Man gör både digitala och fysiska besök. E-hemvården kommer inte att ersätta den mänskliga kontakten. Man får en person att prata med. Via videosamtal kan brukaren, personal och anhöriga delta samtidigt.
Föredragshållarna avtackades och därefter informerade Carl-Martin Larsson om det kommande årsmötet m.m.
Sedan fortsatte gemenskapen vid kaffeborden.
Kvinnor på annorlunda vägar
Torsdag 11 januari kl 14.00 samlades 42 deltagare till föreningsmöte i Västerkyrkan.
Mötet leddes av Ann-Christin Lindbom som hälsade välkommen och höll en andakt.
Till psalmsången ”Min framtidsdag är ljus och lång” ackompanjerade Ninni-Marie Andren-Sandberg.
Sedan välkomnades Ulrik Alm som höll ett föredrag om kvinnor som för sin tid valde annorlunda vägar.
Ulrik berättade om Elsa Andersson (1897-1922) från Strövelstorp i Skåne som var Sverige första aviatör.
Amelia Earhart som flög ensam över Atlanten(1932).
Eva Dickson som korsade Sahara med bil.
Monica Kristensen som färdades med hundspann i Amundsens spår till sydpolen (1986).
Detta var bara några exempel från alla de kvinnor som presenterades i föredraget.
Ann-Christin Lindbom tackade Ulrik Alm för ett intressant föredrag och därefter fortsatte gemenskapen vid kaffeborden.
Den 22 november 2023 samlades 55 personer i Kristna föreningen Filippis lokaler och lyssnade till Svante Lundgrens föredrag om Jerusalem, den mytomspunna staden, fylld av heliga platser och pilgrimer.
Mötesledare Annamaj Andersson hälsade välkommen och inledde mötet och höll en kort andakt. Psalmer sjöngs unisont till pianospel.
Vi fick höra om bönderna från Dalarna som lämnade allt för att bosätta sig i Jerusalem, om stadens ultra-ortodoxa judar, om Gamla stans minst kända del, det armeniska kvarteret, och mycket annat.
Svante Lundgren är forskare vid Centrum för Teologi och Religionsvetenskap och vid Centrum för Mellanösterstudier vid Lunds universitet. Föreläser ofta om judendom, Mellanöstern och Armenien.
Det var en mycket inspirerande och givande föreläsning, efter föreläsningen gavs också tillfälle att ställa frågor.
Gemenskapen fortsatte vidare vid kaffeborden och Carl-martin Larsson informerade och bjöd in till RPG:s julfest för året.
Onsdag 18 oktober kl 14.00 samlades 35-40 personer till föreningsmöte i Västerkyrkan.
Mötet inleddes med en andakt som hölls av pastor Eric Sparrmann från Västerkyrkan.
Ninnie-Marie Andren-Sandberg hälsade välkommen och introducerade Carl-Martin Larsson och Sven-Allan Bjerkemo som tillsammans höll föredrag med rubriken ”Trafiken är en plats för samspel”.
Hur framtidens trafik kan komma att se ut berättade Carl-Martin Larsson med lång erfarenhet inom trafikutbildning och provverksamhet inom Trafikverket.
Sven-Allan Bjerkemo som är civ.ing SVR med doktorand- samt universitetsstudier i pedagogik, miljövård samt ekonomisk geografi med samhällsplanering höll ett föredrag med rubriken ”Trafikplanering, stads- samhällsutveckling - internationella utblickar.
Efter avtackning av de medverkande inleddes gemenskapen vid kaffeborden.
RPG- Lundabygden träffades I dag för att lyssna till Kristina Sundler som besökt Rwanda.
Det var en oerhört intressant föreläsning om Afrikas minsta land till ytan lika stort som Dalarna men med en mycket stor folkmängd. Ett mycket vackert land med stor nivåskillnad- de tusen kullarnas land.
Många lever i stor fattigdom. Kristina visade bilder på hur man transporterar - på huvudet eller på cykeln där det var svårt att förstå att det var möjligt.
En enorm rikedom på olika frukter finns också. Klimatet bidrar. Invånarna är skickliga hantverkare med härliga färger och spännande mönster.
Att gå i skola är ingen självklarhet. Allt kostar pengar. Någon välfärd finns inte men man klarar ut tillvaron på olika sätt. Hämta vatten är en vanlig sysselsättning för bland annat barnen. Ris är en vanlig föda. Kaffe och te odlas.
Ett sextiotal lyssnade till denna spännande föreläsning.
Kristina Sundler
Dela den här sidan
Professor Lars Nordgren diskuterar aktuella sjukvårdsfrågor
Föreningsmöte onsdag 1 november 2023 i Västerkyrkan.
Ett 35 tal personer kom för att lyssna till professor Lars Nordgren som höll ett föredrag med rubriken ”Vad får vi för sjukvård för skattepengarna?”
Mötesledare Kerstin Olanders hälsade välkommen och höll en andakt. Psalmer sjöngs till pianospel av Ninnie-Marie Andren Sandberg.
Sedan introducerades dagens gästtalare som berättade att kostnaden för sjukvården utgör 18% av BNP. Vi har lägst antal vårdplatser i Europa. Det är regionerna, inte staten som styr sjukvården. Det är bra kvalitet men låg produktivitet i svensk sjukvård.
Man kan få ersättning från LÖF(Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) om man blivit felbehandlad.
Det var ett givande föredrag och efteråt gavs tillfälle att ställa frågor.
Gemenskapen fortsatte sedan vid kaffeborden och Maja Gunnarsson informerade om kommande program och RPG universitetet.
Pakistan. Det heliga landet. Pak betyder helig och stan land.
Torsdag 21 september 2023 samlades 54 personer till RPG Lundabygdens föreningsmöte i Pingstkyrkan för att få lyssna till när pastor Sam och sjuksköterskan Ann-Marie Almqvist berättade och visade bilder från sitt intressanta missionsarbete i Pakistan på 1980-1990 talen.
Kristina Sundler hälsade välkommen och inledde mötet med att dela ett bibelord från Psaltaren.
Ninne-Marie Andren-Sandberg spelade till psalmsången.
Under gemenskapen vid kaffeborden informerade Ann-Christin Lindbom om RPG:s påverkansarbete på riksnivå och lokalplanet genom KPR (Kommunens Pensionärs Råd).
Mötet avslutades med att vi tillsammans bad bönen Fader vår.
RPG-distriktet Skåne-Blekinge möttes i går på Åhusgården till den traditionella Åhusdagen.
Cirka 160 RPG-are kom sammans för att mötas och känna gemenskap.
Dagen inleddes med andakt som hölls av Ruth Werner Nyberg. Så var det dags för Bo Forsberg att prata över ämnet " Människor som förändrar världen". Han började sitt anförande med att påpeka att mycket har förändrats till det sämre men också att vi har det bra I vårt land. Han berättade om en rad människoöden som grep oss. Kvinnan som flydde genom öknen med fem barn och kom fram till lägret med två!!. Glöm inte förlåtelse och försoning! Det går att förändra! Han uppmanade oss till att inte ge upp. Kärlek och solidaritet är så viktiga!
Efter lunchen där också lotteriflrsäljning ingick var det så dags för Eva och Alve Svensson. Eva Svensson inledde med ett härligt pianospel- Våren av Grieg. Därefter berättade Alve om sitt livs resa på ett både allvarligt och humoristiskt sätt. Under berättelsen sjöng och spelade och sjöng Eva en rad härliga sånger och spelade kända pianostycken. Några ord kom att bli så tydliga i Alves berättelse." Du behöver inte vara rädd, jag har allt under kontroll". Guds tilltal kan vara så tydligt. Musiken och sången var i samklang med livsberättelsen vilket gav en stark känsla.
Dagen avslutades med den gemensamma sången " O hur saligt att få vandra" och naturligtvis kaffe.